Tuesday, March 13, 2007

COUPLE DALAM ISLAM????



Apa kata Islam ttg couple?....
Sebesar2 tajuk yg ditaip dlm article "percintaan : HARAM !!!!"
Dlm Islam tiada istilah bercouple....

kalau benar seorang lelaki itu mencintai seseorg wanita seikhlas hatinya, tidak blh dia bercouple.... bercouple adlh dtg dari nafsu....buat apa menurutkan nafsu?.... dalam Islam yg ada hanyalah perkahwinan....cara2nya,....bila seorg lelaki itu tersuka kat seorg wanita tak kira lah member ke, tak pernah kenal ke,....dia kena solat istikharah dahulu sblm memulakan langkah....minta petunjuk Allah benarkah si dia itu adlh jodoh yg telah Allah tetapkan.... kemudian, andai dah dpt petunjuk benar si dia jodoh yg Allah tetapkan, kena approach parents dia....bkn nyer approach dia....lelaki ni kenalah minta izin kat parents nak kawan ngan perempuan ni dan niat dia berkawan kenalah nak memperisterikan perempuan ni, bukan sekadar main2 ek.... pastu, kalau perempuan ni pula kena buat solat istikharah minta petunjuk dari Allah betul tak lelaki ni jodoh dia....kalau dah dpt petunjuk dari Allah dan parents kata ok,....tak ber makna blh dating, keluar bersama2 dan sbgnya.... step seterusnya kena cpat2 tetapkan tarikh kahwin....pastu kahwin la, and happy ever after....Insya Allah....

so,....sedar tak yg sebenarnya step2 di atas adlh step utk meminang ?....
kesimpulannya, dlm Islam tak der istilah couple.... kpd sahabat2 yang saya sayangi dan kasihi, marilah kita sama membanteras gejala2 bercouple ni sbb bermula dari couple, mcm2 blh terjadi, tak pyh la di sini saya sebutkan complication2 yg timbul slps bercouple....hehe, mcm hypertension lak ada complication2.... sanggupkah kita gadaikan agama hanya utk kepuasan diri?.... ingat, kita muslim diperhati oleh non-muslim, mcm mana nak berdakwah kalau diri songsang?.... ermm...pada sape yg terasa...maaf dipinta..sekadar renungan kita bersama...

5 comments:

Anonymous said...

sye rcew apew yg anda ckp kn tdy mugkn adlh btol.. tpy cye x rcew yg cmuanye aqn stju..

Anonymous said...

nk share kat fb boleyh tak?????

nysa' zamri said...

wahh . kalau mcm tuu , bagi org yg dah couple , kene break up lha ea ?

Anonymous said...

wahhh ~ bcinta slpas kahwin lagibagus.

Anonymous said...

Mcmane kalau lelaki dn perempuan itu tidak bercouple,tetapi perhubungan mereka disuburi dgn perbualan melalui sms yg kerap namun tidak ke tahap melalaikn. Cuma petanda tidak terputus hubungn silaturahim. Mohon komen kalian. Terima kasih.